Sałatka z chrupiącej strzępiastej sałaty, pomidorków koktajlowych i słodkiej czerwonej cebuli.

Dzisiaj klasyczny dodatek do każdego grillowanego mięsa. Coś co sprawia, że delikatne, pachnące dymem mięso dostanie dodatkowy chrupiący, kwaśno-słodki akcent, a Wy złapiecie trochę witamin. Dzisiaj szybka sałatka z zieloną, chrupiącą sałatą, soczystymi pomidorkami i słodką czerwoną cebulą.

co potrzeba:

  • mała główka świeżej sałaty strzępiastej
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • mała czerwona cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  • kilka listków świeżej mięty
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek szczypiorku

do dzieła:
Najpierw bardzo dokładnie płuczemy szłątę żeby pozbyć się drobinek piachu i niepożądanych małych gości. Przekładamy do dużej szklanej lub drewnianej miski i dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, pociętą w cienkie paski miętę i poszatkowany szczypiorek.

Cebulę kroimy w bardzo cienkie paseczki i mocno zgniatamy w rękach. Dodajemy do reszty Sałatki. Całość tóż przed podaniem polewamy sosem z soku z cytryny wymieszanego z solą, pieprzem, szczyptą cukru i oliwą z oliwek. Od razu podajemy.

Smacznego!

Advertisements

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: